top of page

 

Perinnekeskus Kuggom - hanke

 

Tavoitteet ja sisältö

 

Hankkeen keskeiset tavoitteet ovat selvittää Perinnekeskuksen toiminnan osa-alueet, kehittää toimintamahdollisuuksia sekä aloittaa toiminta. Toiminta tulee olemaan kaksi tai useamman kielisistä.

 

Toiminta tulee;

- perustua alueen tarpeisiin ja intresseihin

- kehittää mahdollisuuksia välittää ja harjoittaa perinteisiin ja kulttuurin liittyvää sekä mahdollisuutta kerääntyä näiden toiminta-alueiden pariin

- mahdollistaa lapsille, nuorille ja vanhuksille suunnattua toimintaa

- pyrkiä elinvoimaiseen maaseutuun, kehittää yhteistyötä maaseudun ja kaupunkien välille, kehittää lapsille ja nuorille mahdollisuuksia tutustua maaseutu- ja kulttuuriperinteisiin

- lisätä työllisyysmahdollisuuksia

 

Hankkeen tulee myös;

- selvittää ja kehittää sivistys- ja koulutusmahdollisuuksia keskukseen

- kehittää perustoimintaa

- kehittää toimintaprofiili

 

Hanke tulee tässä vaiheessa keskittymään perustoiminnan kehittämiseen. Tähän kuuluu muun muassa asuntoloiden järjestäminen siihen kuntoon, että keskus voi vastaanottaa ryhmiä jotka ovat majoituksen tarpeessa sekä tarjota leiritoimintamahdollisuuksia sekä paikkakunnan että muiden tarpeisiin. Asuntolat käsittävät yhteensä noin 45 sänkypaikkaa. Keskeinen osa on myös keittiötoiminnan suunnittelu ja toteutus, jotta keskus voi tarjota ruokapalveluita eri tarkoituksiin. Keskuksen muut tilat (käsittäen muun muassa verstastilat kuten puuveneverstas, puutyöverstas, paja sekä pintakäsittelytilat, että juhlasali, luokkatilat, pienempiä muita tiloja ja saunatilat) tulee suunnitella ja kehittää niin että niitä voi vuokrata muun muassa erilaisiin lyhytaikaisiin tilatarpeisiin kuten esimerkiksi leiri-, kokous-, kurssi- ja seminaaritarpeisiin, tilaisuuksiin ja juhliin. Tilojen kokonaispinta-ala on yhteensä noin 2900 m². Tilojen hinnoittelu ja markkinointi ovat keskeisiä tässä vaiheessa.

 

Muita kehitysalueita on muun muassa selvittää kurssi- ja koulutusmahdollisuudet keskuksessa. Perinnekeskuksella ei ole eikä voi saada omaa koulutuksien järjestämisoikeutta mikä tarkoittaa, ettei keskus ole koulu eikä voi saada valtionosuuksia kurssien ja koulutuksien järjestämiseen. Hankkeen tarkoituksena on selvittää paikallisten ja maanlaajuisten koulutusjärjestäjien kanssa heidän kiinnostusta ja mahdollisuuksia järjestää kurssi-/koulutustoimintaa Kuggomissa joko omasta toimestaan tai yhteistyössä Perinnekeskuksen kanssa.

 

Hankkeen tavoitteena on myös yhteistyössä käsityöläisten, käsityöyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa kehittää erilaista kädentaito-/käsityöläistoimintaa esim. työpajoja tai leirejä lapsille ja nuorille, järjestää kursseja ja opetusiltoja eri aihealueissa, tarjota tarkoituksenmukaisia verstastiloja erilaisiin lyhytaikaisiin tarpeisiin tai työtiloja yksittäisille kädentaitajille. Toivomme että hanke pystyisi luomaan perustan käsityö-/käsityöläiskeskuksen luomiseksi. Hankkeen tavoitteena on kutsua paikallisia kädentaitajia yhteiseen keskustelutilaisuuteen kevään 2016 aikana arvioimaan kehitysmahdollisuuksia ja -tarpeita.

 

Yhteistyötahoja ja kohderyhmiä

 

Keskuksen toiminta tulee osiksi koostumaan eri sidos- ja yhteistyötahojen tuesta ja yhteistyöstä. Keskus voidaan näin ollen katsoa eri toimijoiden ja osallistujien kokoavaksi paikaksi.

 

Hankeen yhteistyötahoina on koulutuksenjärjestäjiä, yhdistyksiä, pienyrittäjiä ja muita alueen hankkeita. Näiden joukossa muun muassa Borgå folkakademi, KSL-opintokeskus, Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry, Östra Nylands Ungdomsförbund r.f., Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike r.y., Hantverks- och Fabriksföreningen i Lovisa r.f., Taito Uusimaa ry, Nylands Hantverk rf, Lovisa Wanhat Talot, hankkeet Perinnerakentamiskeskus Kuggom ja suunnitteilla oleva Kartanohanke sekä paikallisia yrittäjiä ja käsityöläisiä kuten muun muassa Monica Wilhelmiina, T:mi Villitarha Katriina Mähönen, ja Juhlapalvelu Fellmanni. Perinnekeskuksella on tällä hetkellä yhteistyötä myös Lovisa Medborgarinstitutin kanssa joka järjestää kädentaitokursseja keskuksen tiloissa, Kuninkaankylän Puurakentajat joka vuokraa väliaikaista työtilaa, Pernajan seurakunta joka järjestää äiti-lapsikerhoa, Kuggomtanssien työryhmä joka järjestää tanssi-iltoja, Östra Nylands Ungdomsförbund r.f. joka harjoittelee kesän Lurens-esitystä tiloissa ja jonka paikallishistoriallinen arkisto sijaitsee kellarikerroksessa, sekä yksityishenkilöiden kanssa jotka vuokraavat verstastilaa.  

 

Uuden toiminnan hyötyjät ja hankkeen kohderyhmänä on muun muassa yhdistykset, järjestöt ja yhteisöt, yksityishenkilöt, yrittäjät ja käsityöläiset, sekä seurakunnat, kunnat ja koulutuksenjärjestäjät. Tämä ilmenee myös, mikäli katsotaan Perinnekeskuksessa jo vierailleita tai jotka ovat varanneet tiloja tuleviin tarpeisiin. Näiden joukossa muun muassa partiolaisia, seurakunta, kuoroja, yhdistyksiä, muita ryhmittymiä, kunta sekä yksityishenkilöitä.

 

Hanke on kolmevuotinen ja työllistää hankepäällikön ja osaaika-assistentin.

 

Paikallinen LEADER-ryhmä SILMU ry. ja ELY-keskus on hankkeen toteuttamiseksi myöntänyt 70%-isen rahoituksen 15 kuukaudeksi. Kauden jälkeen on mahdollista hakea jatkoa rahoitukselle.

bottom of page